< terug

De kracht van fysiek

De wereld wordt steeds meer digitaal en dat is soms best wel fijn. Je hoeft niet meer te wachten totdat de videoband is teruggespoeld, een route uitzoeken gaat niet meer met een grote kaart op tafel en een spelfout is sneller te herstellen met backspace dan met typex. Als je 30 jaar geleden zei dat je zou kunnen bellen, agenda beheren, gratis brieven en berichten sturen, navigeren, muziek luisteren, films kijken en spelletjes spelen met iets dat in je broekzak past, hadden genoeg mensen je raar aangekeken.

Met kort (digitaal) zoeken is heel snel te vinden wat de voordelen allemaal zijn van digitalisering op de bedrijfsvoering. Veiligheid, flexibiliteit en kostenbesparing zijn er zomaar een paar. Tegenwoordig is al veel digitaal en vindt er een verschuiving plaats van lokaal naar de cloud. Het voordeel is dat je dan alleen een computer met internet nodig hebt om bij je programma’s en gegevens te kunnen. Nu wordt er zo veel digitaal dat er juist weer bewust van afgestapt wordt. De term ‘vierkante ogen’ bestaat al sinds de jaren 90 door de TV en de hele dag naar een beeldscherm turen vergt de nodig mentale energie om dat vol te houden.

Daarom is het fijn om af en toe in de fysieke wereld bezig te zijn. Half mei ging NL-Healthcare over naar het HiX van Bergman Clinics. Bij een HiX-implementatie worden er tellingen uitgevoerd: zijn er net zo veel DBC’s, afspraken en opnames voor de conversie als na de conversie? Zelf was ik met een collega verantwoordelijk voor de medische tellingen van het Huid & Bewegen EPD. Tijdens de conversie zaten we met heel het tellingteam op dezelfde kamer. Aangezien we al aardig wat uren achter een beeldscherm bezig waren met queries schrijven voor tellingen en verklaringen zoeken, besloten we het digitale lijstje administratie overboord te gooien en gebruik te maken van de ‘fysieke hardware’ om ons heen.

In de vestiging van Oogziekenhuis Zonnestraal in Amersfoort zijn grote ramen tussen de ruimtes met daarop mooi afgebakende banen. Deze ramen hebben we gebruikt om met een whiteboard marker en post-its alle tellingen bij te houden. Wat was het verschil per aanleverstap? Is het verschil verklaarbaar? Is het resultaat wat in lijn lag met eerdere tellingen? Niks was fijners dan om die avond en in de vroege ochtend na het analyseren van een telling even op te staan en het resultaat op te schrijven. Of naast de projectleider te staan en kijken naar het hele overzicht om zo snel een stand van zaken door te geven. En als klein bonusje de gezelligheid na de tellingen, omdat veel collega’s toch even binnen wilden komen kijken waarom er zo veel plakkertjes en cijfertjes op het raam stonden.

De digitale wereld heeft ons een hoop opgeleverd en zal de komende jaren een nóg belangrijke rol gaan spelen in ons dagelijks leven, al zal het nooit een vervanger zijn voor alles. We zullen voor vermaak, ontspanning of afleiding blijven grijpen naar het tastbare om ons heen.

Door
Johan Bakker