“Ieder zijn verhaal” – Omar

Net afgestudeerd, gaan samenwonen met je vriendin en je moet de rekeningen betalen. Het begin van ‘een volwassen leven’. Wat wil ik nu echt gaan doen, maar ook wat kan- en mag ik? Een spannende tijd. Uiteindelijk een aantal zoektermen bedacht, die bij elkaar gezet en gebruikt om passende vacatures te vinden. Daar komen een aantal opties uit en voor je het weet solliciteer je links en rechts. Lang verhaal kort; door het combineren van interesses ben ik beland bij een werkgever waarvan ik van te voren niet had gedacht daar te gaan werken. Vanaf 1 januari 2022 ben ik junior consultant namens ZZA Zorgadministratie & Applicatiebeheer.

Hoe ervaar je nou de eerste dag, week en maand?

Dag 1:

Ik ben direct gestart met een project bij de opdrachtgever. Ik begeleid een project bij een GGZ fusie-organisatie waar ze net zijn overgegaan naar een voor iedereen volledig nieuw ECD. In alle eerlijkheid heb ik in mijn voorbereidingen voor dag 1 nog van alles zitten googlen maar ook dat hoort erbij. Je moet gewoon eerlijk zijn naar jezelf en naar anderen. Dit is allemaal nieuw voor mij en ik heb nog weinig kennis. Met dat inzicht weten anderen wat ze van je mogen verwachten en sta je zelf open om te leren. Dit was dan ook het thema van de eerste dagen: Leren! Leren wat je de komende tijd gaat doen, leren over het systeem wat je gaat gebruiken en leren met wie je samen werkt. Jezelf daarin leren kennen komt pas later en dat is een proces dat altijd doorgaat.

Week 1:

Mijn werkzaamheden worden steeds duidelijker. In dit geval, het coördineren van werkstudenten die helpen bij het overzetten van informatie naar de juiste formulieren binnen het nieuwe systeem. Hier werk ik zelf ook aan mee. Zoals gezegd leer je jezelf ook kennen en dat begint al in de eerste week. Er was een onoverzichtelijke situatie ook wel chaos. Een drietal instanties werd samengevoegd tot 1 nieuwe organisatie en iedereen moest over op een nieuw ECD. Dit gaat niet zonder hobbels en er waren heel wat problemen. Bijvoorbeeld stagnatie van cruciale cliëntgegevens, het niet kunnen inplannen van afspraken en ga zo maar door. Jij bent dan de nieuwe naam en jij helpt bij deze conversie. Het maakt niet uit wat je precieze taakomschrijving is, behandelaren zoeken contact met jou op om de problemen op te lossen. In week 1 weet je waarschijnlijk nog precies wat wel en niet jouw verantwoordelijkheden zijn en daarnaast ligt het in je karakter om iedereen te helpen. Je doet je best om zo goed mogelijk uitleg te geven met de kennis die je hebt, maar met de honderd+ e-mails die binnenstromen naast de talloze telefoontjes die je krijgt is dat nog best lastig. Je weet in eerste instantie ook nog net niet genoeg waar je wel de juiste antwoorden kan vinden of wie je kan aanspreken die dat misschien wel weet. Al met al, een echte vuurdoop. Je komt jezelf weer even tegen en nu voor het echie en dus moet je een plan maken. Hoe ga ik hier kwalitatief mee om?

Maand 1:

De eerste “chaos” is voorbij. Langzamerhand komt de juiste informatie op de goede plekken en werken de functionaliteiten van het systeem steeds beter. De eerste maand was doorbijten (overleven), maar wat was nou het plan? Als eerste moet je nogmaals naar jezelf kijken. Dag 1 “ken” je jezelf… op papier. Je weet dat je open moet zijn en dat je moet leren, maar je weet nog niet wat dat precies is. Week 1 ervaar je jezelf in de praktijk en kom je erachter wat het nou precies is wat je moet leren. Dat gaat verder dan alleen theorie. Maand 1 groei je naar de omstandigheden. Je leert je werkomgeving. Je weet waar je informatie kan vinden en hoe je dit moet toepassen. Je weet wat je sterke en zwakke punten zijn en kan ook hier actief aan werken. Dus, na 1 maand ben je klaar? Nee. Dit proces gaat altijd door. Je werkomgeving verandert constant. Er zullen altijd nieuwe problemen komen en je blijft leren hoeveel je eigenlijk niet weet. Gelukkig ben je niet alleen. Je hebt genoeg collega’s bij ZZA die je helpen en het gezellig houden. Zo blijf je werken aan jezelf, groei je als mens en als consultant en kan je steeds meer een verschil maken binnen het project en een bijdrage leveren als teamplayer.

Groetjes, Omar de Boer